Аchchiq qalampir ishtahani ochadi, mevadan tayyorlangan damlamasi baʼzan ishtaha ochish va ovqat hazm boʼlishini yaxshilash, meʼda shirasining ajralishini kuchaytiradi, ovqat hazm boʼlishini yaxshilaydi, damlamasi asosan nevralgiya, radikulit, miozit va boshqa shamollash kasalliklarda tananing ogʼrigan yeriga ogʼriqni qoldirish uchun surtiladi.
Xalq tabobatida qoʼllanilishi. Xalq tabobatida achchiq qalampirni polevitamin sifatida kamqonlikda, gipotaniyada, avitaminozlarda, ishtaha ochuvchi vosita sifatida xamda shamollashga qarshi koʼp ishlatiladi. Qizil qalampir hujayralardagi qon mikrotsirkulyatsiyasini yaxshilaydi, metabolik jarayoni faollashtiradi, organizmni zararli xolesteroldan tozalab, arterotsiklerozni oldini oladi. Qlampiir tarkibi А vitmini mavjud boʼlib, koʼrish faoliyatini yaxshilaydi. Qizil qalampir ortiqcha vaznni yoʼqotishda ishlatiladi.
O'simlik balandligi 20 dan 120 sm gacha bo'ladi. Uning yakka o'zi yoki bir nechta bo'laklardan iborat rozet shaklida o'sadigan oddiy barglari bor. Ularning rangi turli xil bo'lishi mumkin. O'simlik katta oq yoki binafsha gullar bilan gullaydi. Ular butada joylashgan yoki bog'lamga yig'ilgan bo'ladi. Gullashdan keyin mevalar urug'lar bilan soxta rezavorlar shaklida hosil bo'ladi. Ular shakli, rangi va vazni bo'yicha farq qilishi mumkin. Bu unumdor tuproqlarda +18-25 ° S haroratda iqlim sharoitida yaxshi o'sadigan issiqlik va yorug'likni yaxshi ko'radigan sabzavot o'simlikidir. U ochiq yerda, issiqxonada, xona sharoitida o'stirilishi mumkin. Va faqat janubiy hududlarda urug'larni to'g'ridan-to'g'ri yerga ekishga ruxsat beriladi.