Zanjabil, ta'm xususiyatlari va ziravor sifatida ishlatilishidan tashqari, shifobaxsh ta'sirga ham ega. U tibbiyotda ham, ovqat tayyorlashda ham qo'llaniladi. U vazn yo'qotish uchun maxsus choylarda ishlatiladi, shuningdek, kosmetika vositalarini tayyorlash uchun qo'llaniladi. Uning foydali va dorivor xususiyatlari qadim zamonlardan beri ma'lum bo'lib, uni insonlar ziravor vosita sifatida ishlatishlari uzoq vaqtdan beri odatiy holga aylandi. Shuning uchun zanjabilni sotuvda topish qiyin emas.
Bundan tashqari, shifokorlar bemorlarda vazn yo'qotish uchun zanjabilni kunlik iste'mol qilishni buyurishmoqda. Tibbiy preparatlarning bir qismi bo'lgan ko'plab o'tlar va o'simliklar foydali xususiyatlar soni, shuningdek, ta'm xususiyatlari bo'yicha zanjabildan ancha orqada.
Zanjabilning asosiy shifobaxsh xususiyatlari quyidagilardan iborat:
hazm qilishga yordam beradi;
immunitet tizimini mustahkamlaydi;
artritda og'riqni yengillashtiradi
terlashga yordam beradi;
oshqozon va ichak kasalliklarida og'riqni kamaytiradi, masalan, zaharlanish va boshqalar;
to'g'ri ichak va yo'g'on ichak saratoni rivojlanishining oldini oladi;
spazmlarni yengillashtiradi va karminativ bo'lib xizmat qiladi, ya'ni gazlarni chiqarishga yordam beradi;
ko'ngil aynish, masalan, toksikoz boshqalarda yordam beradi;
safro chiqishiga yordam beradi va me'da shirasining shakllanishiga yordam beradi.