Olimlar na'matakning barcha turlarini sanab bera olmadilar. Ba'zi manbalarga ko'ra, ularning soni 300 ga yaqin, boshqalarga ko'ra, 500taga yaqin. Na'matak kichik, cho'zinchoq, yorqin qizil bo'lishi mumkin. Yoki gilosning kattaligida, dumaloq, jigarrang bo'ladi. Va shuningdek, sarg'ish, dumli yoki dumsiz, tekis yoki cho'zilgan bo'ladi. Na'matakning urug'lari ichida doimo yeb bo'lmaydigan pistalar yashiringan bo'ladi.
Na'matak immunitetni mustahkamlaydi. Tarkibida S vitamini eng ko'p bo'lgan o'simlik hisoblanadi. Shimoliy yarim sharda askorbin kislotaning bundan yaxshiroq manbai yo'q. Shuning uchun, kech kuz va qishda na'matak har bir insonning ratsioniga kiritilishi kerak. S vitaminini na'matak bilan birga kapsulalar shaklida qabul qilish yoki qaynatmadan foydalangan ma'qul.
Yurak uchun yaxshi. Na'matak qaynatmasi K va V vitaminlariga boy. Undan muntazam ravishda foydalanish yurak faoliyatini normallantiradi, qon tomirlarini mustahkamlaydi. Na'matak qon ivish jarayonlarini yaxshilaydi.
Ovqat hazm qilishni yaxshilaydi. Na'matak pektin va kletchatkaga boy. Shuning uchun ovqatdan keyin bir stakan qaynatmani ichish ovqat hazm qilish traktining ishini osonlashtiradi.
Xoleretik ta'sirga ega. Na'matak xoletsistit uchun foydalidir. Uni muntazam ravishda ichib yurish o't pufagi kasalliklarining oldini olishni ta'minlaydi.
Qarishni sekinlashtiradi. Na'matak antioksidantlarning kuchli manbai hisoblanadi. Na'matak qaynatmasini muntazam iste'mol qilish tanadagi oksidlanish jarayonlarini sekinlashtirishga yordam beradi. Na'matak o'simligi terining go'zalligiga ham yaxshi ta'sir qiladi.
Tanani tozalaydi. Na'matak yengil diuretik ta'sirga ega. U organizmdan toksinlarni bog'laydi va chiqarib tashlaydi.