Kovullar - kovul butasining pishmagan, pishmagan, yashil gul kurtaklari. O'simlik Italiya, Marokash va Ispaniyada, shuningdek, Osiyo va Avstraliyada etishtiriladi. Bu ko'pincha O'rta er dengizi oshxonalari bilan bog'liq, ammo butun dunyoda yoqadi. Tuzlangan yoki quritilgan kaper idishlarga beradigan lazzat portlashi uchun baholanadi. U baliq ovqatlari, makaron, güveç va soslarni o'z ichiga olgan juda ko'p turli xil retseptlarga tuzilish va ta'mni qo'shadi.
Kovullar gepatoprotektiv, gepatostimulyatsion, laksatif, diuretik, biriktiruvchi, antiseptik va og'riq qoldiruvchi ta'sirga ega. Mahsulot quyidagi xususiyatlarga ega:
yurak-qon tomir tizimining ishiga ijobiy ta'sir qiladi;
xolesterin darajasini normallashtiradi;
miya faoliyatini yaxshilaydi;
asab tizimini tinchlantiradi;
immunitet tizimini mustahkamlaydi;
normal suv-tuz balansini saqlaydi;
ozuqa moddalarining so'rilishini yaxshilaydi;
temir tanqisligi anemiyasining rivojlanishiga to'sqinlik qiladi;
ichaklarni parchalanish mahsulotlaridan tozalaydi;
nevrozni yengillashtiradi.